Att hitta boende i en av Sveriges största städer under 2000-talet är inte alltid helt enkelt. Tyvärr är inte heller Jönköping något undantag, utan du får räkna med vissa kompromisser.
För att göra processen så smärtlös som möjligt för dig har vi sammanställt den här guiden till att hitta boende i regionen. Vi hoppas att den kommer att hjälpa dig!
Först och främst, kan du bo i en mindre ort?
Runt Jönköping ligger det flera mindre orter som Vaggeryd, Habo och Nässjö. Alla dessa orter ligger några mil från centrala Jönköping. Vissa tycker att det är överkomligt, och är du en av dem finns det mycket tid och pengar att spara. Bostadsmarknaden är nämligen betydligt mer förlåtande i glesbyggden
Tänk på! Om du ska flytta till Jönköping kan du passa på att undersöka de mindre orterna kring centrum först, eftersom priser och kötider kan skilja sig åt enormt.
Hitta fler i samma sits
Flyttar du ensam till Jönköping? Passa på att leta igenom Facebook-grupper och andra liknande annonsplatser för andra som är i samma position.
Genom att söka med någon annan så ökar du dina chanser till att få en bostad eftersom flera olika typer av boenden blir aktuella. Delar man på hyran så blir det även möjligt att söka mer centrala och bekväma boenden.
Om du ska flytta med din parner eller söker en kompis behöver du ändå inte utesluta ett kollektivt boende. Ofta har den boendeformen en betydligt kortare kötid, och med rätt personer kan det bli betydligt trevligare än att bo ensamma.
Finkamma Blocket och Hemnet
I Sverige finns det i huvudsak två bostadsportaler som samlar de allra flesta bostadsannonserna. För att söka lägenheter att hyra rekommenderar vi främst Bostadsportal.se, där du kan se annonser från flera olika hyresvärdar.
Går du däremot i köptankar har Hemnet samlat alla annonser från Sveriges mäklare. Är du ute i god tid förbättrar du dina chanser att göra ett riktigt kap på bostadsmarknaden, så passa på att kika redan nu.
Annonsera på sociala medier
Ett vid det här laget uttjatat tips, som fortfarande är lika sant: använd dina befintliga kontakter. I dag är det enklast för de flesta svenskar att skriva ett inlägg på Facebook eller Twitter. Har du ingen av dessa medier kanske du har någon släkting eller bekant som bor i orten. I så fall kan du kontakta dem direkt.
Det är alltid enklare att hitta boende om du blir rekommenderad av någon som uthyraren känner. Tänk på att personen i de flesta fall hyr ut sitt eget hem, så gör ditt bästa för att inge förtroende och respektera deras förhållningsregler.